Egyedülálló digitalizált közösségi főzés Debrecenben!

2019. február 10, Vasárnap

Recept internetről vagy szakácskönyvből? Nagyanyáink írott főzési tippjeit használjuk még manapság, amikor már minden információ elérhető digitalizált formában? Van-e különbség a papíralapú és az online ételkészítési trükkök között? Ezekre az izgalmas kérdésekre kereste a választ az idén 20 éves Debreceni Kőr Dáma Egyesület egy közösségi főzés során, 2019. február 10-én a Séfakadémián, ahová nagyszülőket, szülőket, gyerekeket vártak egy közös vasárnapi ebéd elkészítésére.
A Biztonságos Internet Napját ünnepeljük február 5-én, melynek apropóján az Egyszülős Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával országszerte rendhagyó programokat szervez az internetes biztonság, zaklatás, felelős mobilhasználat témakörében. „Kamaszgyerek édesanyjaként mindennap tapasztalom, milyen nehéz meghúzni a határokat a gyerekek számítógépezési, mobilozási szokásaiban. Fontos, hogy ők is értsék, a sok érdekesség, izgalom mellett, amelyet a digitális világ nyújt, milyen veszélyeket és fenyegetéseket hordoz ez a közeg. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is jobban bele kell tanulnunk azokba az alapfogalmakba, amelyek között a gyerekeink élnek. Egy hónapon át tartó programsorozatunk célja, hogy közelítse a generációs szokásokat, hiszen előttünk nincs még követendő példa, mi vagyunk az első szülők, akiknek a gyerekeik már nap mint nap használják az internetet.”– fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.
Debrecenben egyedülállóként a Debreceni Kőr Dáma Egyesület csatlakozott a programsorozathoz, melynek kapcsán Porkoláb Gyöngyi, az egyesület elnöke elmondta: „A közösségi főzés ötletének alapgondolatát az adta, hogy amíg a szüleim, nagyszüleim még receptkönyvből főztek-sütöttek, addig én már három nagylányomnál is azt tapasztalom, hogy internetről töltik le a recepteket. Egyszerű és gyors az online hozzáférés, nem beszélve arról, hogy valós tapasztalatokat, hasznos főzési-sütési tippeket is olvashatunk a kommentekben. A Séfakadémián egy családi ebéd közös elkészítése volt a feladat, 7 család vett részt az eseményen: volt, aki tejszínes-garnélás spagettit készített citrusos tart desszerttel, de a hagyományos rántotthús-burgonyapüré kombináció is megjelent diós brownie-val. Egyetlen kikötés az volt, hogy a digitális és analóg felhasználói szokások, szükségletek közeledjenek egymáshoz.”
A Kapcsolj Ki! programok részeként a Debreceni Kőr Dáma Egyesület február 24-én 17.00 órától egy szemléletformáló társas estet is szervez az Ifjúsági Házban, ahol az online-offline társasjátékozás lehetőségeit próbálják majd kiaknázni.
Nemcsak Budapesten és Debrecenben, hanem Pécsett, Veszprémben, Szekszárdon, Győrben, Egerben és Szombathelyen is lesznek rendezvények februárban a Biztonságos Internet Napja alkalmából. A részletes program az Egyszülős Központ honlapján a következő linken érhető el: https://www.egyszulo.hu/digitalis-utveszto
A program az Egyszülős Központ együttműködésével és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Partner oldalainkCS.A.K. egy blog


Debreceni Kőr Dáma Egyesület

Fontos, hogy számunkra értékes és hasznos témákkal foglalkozzunk, de szükségesnek találjuk azt is, hogy együttérzéssel forduljunk fontos társadalmi kérdések, közösségek felé. Büszkék vagyunk arra, hogy ezt Debrecenben tehetjük, és hogy a megalakuláskor megfogalmazott céljaink folyamatosan új értelmezést nyerhetnek.

TOP